2010. gada 12. jūn.

Pirmie iespaidi

7.jūnijs – Ierašanās
Tas nu ir noticis, mēs trīs latviešu jaunieši esam nolaidušies uz Gruzijas zemes. Pilsēta Rustavi, kurā dzīvosim, mūs sagaida tumsā – kā reiz ir pazudusi elektrība...bet to kompensē policijas mašīnas, kas krāšņi ziliem un sarkaniem uguņiem joņo pa ielām!
Tiekam iepazīstināti ar savu mitekli, kas pavisam noteikti ir garāka apraksta vērts, bet īsumā – ekskluzīvi šarmanta vieta!

8.jūnijs – Pirmā diena
Rīta gaisma atklāj mūsu mitekļa burvību pilnā spožumā - pamazām iemīlos mūsu mājā ar senatnīgo balkonu, viesmīlīgo lodžiju, daudzajām un dažādajām istabām un, protams, dārzu! Jāsaka gan, ka tas pilnīgi noteikti nav dārzs latviešu izpratnē...bet mūsu trijotne jau gara acīm redz šīs vietas potenciālu un iespējas! Pateicoties mantojumā iegūtajai literatūrai, paspējam ierakties arī grāmatu plauktos un apskatīt Kaukāzas zemju dārzkopības iespējas (Zane ar Jāni ir atraduši vismaz vienu kopīgu interesi – botānika!).
Nevaru nepieminēt arī pirmās brokastis šai zemē, par kurām parūpējas mūsu tuvākie sabiedrotie Liene un Lekso... restorāns...bārs...nu kaut kas pa vidu starp šiem diviem un iekš tā tradicionāli Gruzijas ēdieni...nu, bet par ēdieniem labāk vēlāk... kad būšu tā skaidri sapratusi kā ko sauc un no kā gatavo...bet garšīgi jau nu ir bezgala:)!
Pirmais iespaids par Rustavi rīta gaismā kaut kā negrib veidoties...laikam vēl nav pienākusi realitātes apjausma, tāpēc ļaujos vien notiekošajam! Paviesojamies gan vietējā parkā, gan Rustavi muzejā.

Vakarā pirmais spēļu vakars un gruzīņu alus...nu jau sajūtos gandrīz kā mājās:)!

9.jūnijs – Jāņa pirmā dzimšanas diena
Šodienas plānā Tbilisi apmeklējums. Pirmais izaicinājums lielpilsētā viennozīmīgi ir ielu šķērsošana...kā saka Jānis „Tāda sajūta, ka cilvēki ar mašīnu šajā zemē ir vienu slāni augstākā statusā”...
Galvenais dienas notikums tomēr ir Jāņa dzimšanas dienas svinības. Pa dienu tiek izplānots stratēģisks apsveikšanas plāns – ideja īsumā šāda – pikniks Rustavi parkā ar pārsteiguma torti kā centrālo notikumu! Pasākums izvēršas plašāks kā varētu domāt. Satiekam vēl bariņu latviešu – gan tūristus, gan jau gandrīz „vietējos”, kopības sajūta, kas virmo gaisā gandrīz ar roku sataustāma.

10.jūnijs – Jāņa otrā dzimšanas diena
Pamazām ieejam Gruzijas ritmā, kas nozīmē, ka guļam līdz pusdienlaikam un baudām garas, nesteidzīgas vakara sarunas. Mums te pagaidām tāda latviešu komūna, kā trīs musketieri plānojam savu dzīvi svešumā.
Pēc Jāņa dziļa lūguma ir viņa otrā dzimšanas diena, kas nozīmē, ka turpinām ēst svētku torti...
Tāpat ir otrais brauciens uz Tbilisi, nu jau ar daudz skaidrāku mērķi – „hinkāļi” un tirgus...mērķis tiek realizēts par visiem 100%. Te viss tāds nedaudz mežonīgs, bet ar savdabīgu romantikas pieskaņu! Veicu pirmos iepirkšanās mēģinājumus – nu manos krājumos jau ir ceļojamie apavi un aizkariņi istabai. Iepirkšanās te ir vesels process. Atklāju sevī milzīgu prieku iepērkoties vietējās pārtikas bodēs, kurās pēc seno laiku tradīcijām viss ir stingrā pārdevēju uzraudzībā un pie kārotās preces var tikt tikai ar prasīšanu. Izbaudu iespēju mācīties runāt krieviski!

11.jūnijs – Sākam mācīties gruzīņu valodu
Šī diena ieies vēsturē ar to, ka iesākas mūsu ceļš uz gruzīnu valodas apguvi. Katram tiek pa burtnīcai, kladītei un alfabēta lapai. Pēc divu stundu nodarbības sajūta kā pēc noskrieta krosa - pamatīgi mēles mežģi un kakla treniņi, un nedaudz arī sajūta, ka lācis uz ausīm uzkāpis...bet izskatās, ka mūsu jaukā skolotāja mums tiešām tic, tas iedvesmo:)!

12.jūnijs – Sestdiena
Šajā zemeslodes daļā laikapstākļi pamatā iet pēc vienota ritma – pa dienas vidu nospiedošs karstums (kad labāk nerādīties laukā no mājas), vakaros savelkas spiedīgi lietus mākoņi un naktīs līst...vismaz pirmajā nedēļā šis scenārijs bijis nemainīgs katru dienu.
Mūs kontā jau divi tekoši ūdens krāni, dēļ otrā uz nenoteiktu laiku noslēgts ūdens mājas otrajā stāvā...

1 komentārs:

  1. aizraujoshi :) un tieshi taapeec ka visinteresantaakos siikumus nemaz nestaasti ;)

    AtbildētDzēst